Att välja SUP

sport, sup, active rest
Bildkälla: Pixbay

Välja rätt SUP är lättare sagt än gjort. Det finns lite förenklat tre huvudtyper, allround, touring och racing. Dessa tre typer kan antingen vara uppblåsbara eller hårda. Det vanligaste nu är troligen de uppblåsbara som du ser på bilden ovan. De är lätta att förvara, går att skicka på posten och lätta att transportera och kostar mellan ca 2500 – 25 000 kr. Högt pris behöver inte alltid betyda bättre! Här ligger fokus på uppblåsbara som även ibland kallas för iSUP som står för inflatable Stand up Paddle Board som på bilden ovanför. Här tas de upp lite om olika typer av brädor, hur de är uppbyggda och hur de påverkar samt tillbehör och vad man behöver tänka på när de gäller dessa och avsluas med en kortare sammanfattning.

De finns en uppsjö märken och många aggressiva försäljare och företag. De flesta påstår att just deras modeller troligen är marknadens bästa. Det märks att det är en relativt ny bransch med massiv marknadsföring men ofta lite information så lite inte på det tillverkare läser. Tänk på att även recensioner och omdömen troligen är köpta och betalda av företag som vill sälja.

Olika typer av brädor

Allround är något kortare än övriga och förhållandevis bred för sin längd och troligen den vanligaste modellen. Här finns de flesta riktigt billiga brädorna tillsammans med dyrare varianter. De kännetecknas oftast av en rund för. Denna model passar för de som vill kunna ha en trevlig sysselsättning vid stranden en stund för både barn och vuxna. Den funkar även för kortare turer men är inte gjord för att paddla längre stunder på grund av den runda fören. En fördel med denna typ är att det är lätt och smidigt att svänga och manövrera den. Kunna paddla rakt fram blir däremot en utmaning.

Touring är en längre bräda, oftast upp till 12,6 tum. Touringbrädorna kännetecknas av att de har en relativt spetsig för. Det finns olika bredd på dessa och ju bredare den är ju mer stabil är den. Smalare bräda innebär att den glider snabbare och lättare men är inte lika stadiga. De passar bra om du vill träna eller använda din bräda lite mer och komma iväg på något längre turer.

Racing är oftast ännu längre än touringbrädorna och är relativt smala. Inte de bästa valet för nybörjare då det blir betydligt svårare att hålla balansen på smala brädor. De passar för personer som vill träna och eventuellt tävla eller för den som gillar lite högre farter.

Uppbyggnad och egenskaper

Egenskaperna är viktiga att ha koll på då de påverkar dig rejält när du är ute och paddlar. Ju styvare/hårdare en bräda är desto lättare glider den och känns oftast mer stabil. Att den glider lättare betyder att du inte behöver kämpa lika mycket och kan få lite bättre fart. Generellt kan man säga att ju högre maxtryck (Hur mycket du kan blåsa upp en sup) har desto styvare är den. Det innebär även att den troligen har en högre kvalite då materialet klarar högre påfrestning. En enklare SUP som används ibland och är billigare har oftast ett lägre tryck. Vill man ha en bättre som inte böjer sig lika mycket och har en högre kvalite så bör man satsa på en som har 25 psi som maxtryck. Många brädor som har 25 psi som maxtryck har ofta ett rekommenderat tryck på ca 20 psi. Högre tryck = stadigare bräda som inte börjer/flexar lika mycket.

Att förstå sig på det tillverkarna skriver är näst intill omöjligt. De har alla sina egna namn för vilket material och vilken teknik brädan är uppbyggd av. Som tur är går de leta efter vissa nyckelord och därigenom få lite mer kunskap om den brädan du är intresserad av. Hur brädan är tillverkad är av stor betydelse för hur pass bra och vilka egenskaper SUPen kommer att ha. Det finns bara två märken som har egen tillverkning av SUPar vilket även de visar på att många namn på olika tekniker (men inte alla) är påhittade för att låta bra och sälja då de olika märkena använder sig av samma fabriker och är begränsade av deras utrustning.

SUPen består av en kärna, drop-stitch som håller ihop alltihopa. Detta omsluts av en eller flera olika lager av plast vanligtvis. Sidorna förstärks hos många SUPar med ytterligare lager för bättre styvhet.

Hur en bräda är uppbyggd påverkar stabiliteten, ju stabilare desto bättre. Brädan hålls ihop av något som kallas för drop-stitch. Det är tusentals tunna trådar som finns mellan brädans botten och översida. Trådarna gör att brädan blir stabil när du blåser upp den. Här finns det lite förenklat två typer, den ena är traditionell och den andra är vävd drop-stitch. Den sistnämnda gör brädan mer stabil och är lättare men är också dyrare. Tillverkarna har många fantasifulla namn för dessa två tekniker för att kunna sälja, de viktigaste att ha koll på är om drop-stitchen är vävd eller inte.

Ytterhöljet består av ett eller flera lager. Ett enkelt lager gör att brädan blir mindre styv men är billigare och lättare. Två eller fler lager gör SUPen stadigare men gör den även tyngre. I enklare utföranden limmas de olika lagren ihop. För att minska på vikten samt få en bättre produkt överlag kan även lagren smältas ihop, lamineras. Det kan bli en viktbesparing på ett par kilo och en bättre allmän kvalite. När lagren smälts ihop är de laminerade, ett ord som oftast står om de är tillverkade med denna process. Sidorna förstärks oftast med ett eller flera lager utanpå ”skalet”. Kanterna kan ha ett antal olika lager med något olika egenskaper. Precis som med skalet bidrar flera lager oftast till en styvare bräda. Både skalet och kanterna kan förstärkas med olika typer av extralager av annat material som exempelvis strängar av kolfiber för att öka styvheten ytterligare. SUPar förstärkta med kolfiber är oftast dyrare och är för den som är extra kräsen eller kanske vill tävla.

Tillbehör

Med de flesta SUP som säljs följer det med en rad tillbehör. De kan vara allt från väskor, paddlar och leash till kopphållare, kajaksits och till och med kylväskor. Behövs alla tillbehör? Det avgör du själv men ju mer ”onödiga” saker som finns med så får de antingen öka priset eller sänka kvaliteten på antigen brädan eller alla tillbehör. Det man däremot bör ha koll på är hur paddeln är. Dessutom bör de ingå en vettig pump och för din säkerhets skulle en leash, ett band du sätter fast på dig själv i ena änden och SUPen i andra änden så att din bräda inte flyter iväg när du trillar i.

Pumparna är oftast enklare varianter hos de flesta SUPar som säljs. De går att köpa till bättre pumpar men de kostar minst 600kr extra så därför kan de vara en ekonomisk fördel om det ingår en bättre pump från start. Anledningen att pumpen är så viktigt är därför att det tar tid att pumpa upp en SUP och kräver lite stryka. Beroende på storlek på SUPen och hur uthållig du är tar det ca 10 minuter. Har du en bättre pump kan du halvera den tiden. Det finns ett antal elektriska pumpar men det verkar inte som om det går snabbare för de.

Paddeln är en annan viktigt del som kommer att påverka din upplevelse rejält. Se till att själva bladet inte böjer sig så lätt och att stången bladet sitter på är stadig. Tredelade paddlar är vanligt förekommande och en hel del av dessa kan upplevas rangliga men fungerar utmärkt för enklare turer om man inte är allt för stark. Vill du använda din SUP lite mer så satsa på ett paket som har en lite bättre paddel då dessa kostar från ca 1200 – 2500 kr om du vill köpa en annan efteråt.

En SUP har normalt en och ibland upp till tre fenor. De kan vara värt att ta reda på hur de fästs på brädan för att ta reda på om det går att ersätta fenan ifall den råkar ut för en olycka.

Sammanfattning

För att köpa en SUP för dina behov krävs lite kunskap. En bra SUP behöver inte vara den dyraste. De finns de för ca 8000 kr som är minst lika bra som de för 12000 kr. En enklare SUP för ett par tusenlappar kan fungera utmärkt för kortare turer och som trevlig sysselsättning en dag vid stranden. Vill man däremot bege sig ut på lite turer och vara borta en stund så lönar det sig att se över sitt val och satsa lite mer pengar om man har råd. Från ca 6000 – 7000 kronor går det att hitta relativt bra modeller om du väljer rätt märke. Därför är det bra att ha kunskap om det som tagits upp ovan eftersom priset i sig inte är en garanti för en bra produkt. Jag vet om minst sex tillverkare som alla påstår att just deras produkter ”troligtvis är marknadens mest stabila SUP”.

Ju enklare byggd en SUP är ju mindre stabil är den, den flexar. Desto mer utvecklad tekniken är ju bättre presterar den och du blir troligen mer nöjd. Detta avspeglar sig till viss del i priset men ett lägre pris behöver inte betyda en sämre produkt.