drip, dew, dewdrop

Omdöme Oase Filtosmart

Betyg 4,5/5

Det var dags för ett nytt filter till mitt ”lilla” kar på 65 liter. Då jag sedan tidigare har ett ytterfilter till mitt större kar och trivs med det letade jag efter ett mindre för mitt lilla kar. Valet föll på Oase Filtosmart.

Detta filter är otroligt smidig och utstrålar kvalite. Jag har ännu inte gjort ett långtidstest då jag inte haft det så länge. När jag väl haft det några månader gör jag en uppdatering här.

Filtret hade fått 5/5 i betyg om det följt med mer keramiskt filtermedia istället för den ena svampen. Detta kan man själv byta ut om man känner för det.

Det finns en hel uppsjö av ytterfilter, däremot är filter för mindre akvarier inte lika vanliga. Det började luta åt ett Eheim 2215 efter att ha läst på om olika alternativ.

Jag fick då ett tips om Oase Filtosmart ett filter jag aldrig hade hört talas om. Efter lite googling blev jag inte mycket klokare men jag hade hittat tillverkarens sida med lite fakta. Tillverkarens hemsida lämnar en del att önska. Innan jag köpte det fick jag möjligheten att kolla på det i verkligheten. Jag har bara sett en affär som säljer dessa i Sverige och de har ännu inte lagt ut filtret på deras hemsida. Dessutom ska det tydligen finnas ytterligare ett ställe men de har jag inte sett/hittat.

Enligt butiken jag köpte filtret ifrån har tillverkaren Oase reservdelar under en lång period så man kan vara säker på att få tag på delar ifall det i framtiden går sönder.

Det är ett något mer ovanligt filter då det finns möjlighet till att sätta in en doppvärmare direkt i filtret. Verkar riktigt smidigt att slippa ha det i akvariet. Vill man få med doppvärmaren från början väljer man att köpa Thermo varianten. Vill man vara utan eller sätta dit en doppvärmare senare köper man den versionen utan Thermo.

Det är ett kompakt filter som tar ovanligt lite plats.

Filtret utstrålar kvalite från första stund du öppnar kartongen. Slangarna skruvas fast och risken för läckage vid anslutningarna känns som obefintlig. Samma sak vid anslutningen till filterhuvudet. Trots att de skruvas fast är det lätt att rengöra filtret.

Det är relativt tyst och står det i ett skåp är det knappt märkbart.

Du får med filtermedia (svampfilter och keramiska makaroner), slangar, anslutningar och rör. Dessutom medföljer strilrör och ett munstycke om du vill köra utan strilrör.

Med strilrör blir det riktigt bra fart på vattnet, borde fungera bra även för att 100 liter akvarium. Jag vred ner flödet till ungefär hälften, annars blir det för stormigt för mina små fiskar.

Använder man munstycket blir det lite väl mycket fart då det blir en relativt smal stråle. När jag testade munstycket fick jag vrida ner flödet till minsta möjliga.

Tekniskt sett är filtret mycket enkelt, vilket är en stor fördel då det är färre saker som kan gå sönder. Det har inte ens en start eller primerfunktion, det behövs inte heller då det är det mest lättstartade filtret jag prövat!

Skölj ur filtermedian, koppla ihop alla slangar (kan vara lite krångligare än andra tillverkare då det är flera delar du själv får bygga ihop), stäng locket fyll på vatten och sätt i kontakten.

Klart!

 

Här kommer det lite mer detaljer. När man fyllt på filtermedia stänger man locket. Det finns ett litet runt lock i locket man kan skruva upp. Där sätter man doppvärmaren om man har någon, den tar även lite plats från det keramsika mediet.

Häll i vatten där tills det är fullt, sen är det bara att sätta i kontakten så fungerar filtret utmärkt. Skulle du få lite luft i filtret så öppnar du det lilla locket FÖRSIKTIGT. Då pyser luften ut, öppnar du för mycket sprutar vattnet ut.

När det väl är dags att rengöra filtret är även det smidigt.

Slangarna är anslutna till locket vid en rund cirkel. Den går att skruva loss med slangarna kvar. Flödet stängs automatiskt av och du bär iväg filtret dit du vill göra rent det.

När du är klar skruvar du fast ”slanglocket” och kör igång filtret igen, klart!

Reglera flödet gör du på ett mer ovanligt ställe på det här filtret. Det görs på rörböjen som går över kanten på akvariet. Finns ett för både in och utflödet.

Sammanfattning:

Lättanvänt smidigt filter som håller vad det lovar. Det är dessutom prisvärt och relativt tyst.

Teknisk data:

(från tillverkaren)

Suitable for aquariums up to max. l 100
Dimensions (L x W x H) mm 205 x 139 x 260
Rated voltage 230 V / 50 Hz
Power consumption W 11
Power cable length m 1.50
Net weight kg 2.00
Guarantee Years 3
Max. flow rate l/h 600
Max. head height m 1.10
Hose (quantity / length) 1 UNITS / 2.5 m
Connection for hoses ø (int./ext.) 12 / 16 mm
Filter volume l 1.3
Pre-filter volume l 0.70
Suitable for fresh water Yes
Suitable for sea water Yes

 

Här kommer några bilder. Dessa är tyvärr suddiga då de togs under dåliga ljusförhållanden.

 

Lämna en kommentar