Tillbehör

Du får med de tillbehör som behövs för att kunna ge dig ut utan en massa onödiga extratillbehör som ändå inte brukar vara bra. Det som följer med håller däremot mycket hög nivå, med ett undantag.

Vad är det som följer med då? En vit touringfena, tredelad kolfiberpaddel, pump, leash, väska och reperatonskit.

Fena

Gladiator Elite fena

Fenan är vit och är utformat för touring, den är med andra ord gjort för att lätt kunna paddla rakt fram, svänga blir däremot lite av en utmaning vilket är precis de som är meningen. Fenan är lätt flexibel utan att vara för mjuk. Detta är en fördel om du paddlar där det är lite grundare och råkar köra på en stun. Den är snygg och ger intryck av att vara styv men ändå flexibel när det behövs. Fenans fäste är i US-fin box utförande. Fenan fungerar utmärkt, sitter perfekt i brädan utan att glappa och ger intryck av att vara av hög kvalite

Tredelad kolfiberpaddel

Paddel

Det följer med en tredelad mycket lätt kolfiberpaddel där både skaft och blad är i kolfiber, något som är mycket ovanligt då paddlarna oftast är av aluminium/plast eller glasfiber. Vissa premiumSUPar har medföljande paddlar som är delvis gjorda av kolfiber. Skulle du köpa paddeln för att byta ut det du redan har skulle är en uppskattning att en motsvarande som följer med skulle kosta minst 2000-3000 kronor. Paddeln är välgjort och mycket lätt, vilket innebär att du inte behöver använda din energi för att flytta paddeln utan kan istället använda den till att ta dig framåt i vattnet. Paddeln är stadig i skarvarna och skön att paddla med. Utformningen av bladet passar väl för min paddelstil och styrka. Det är sannolikt en av de bästa paddlarna som följer med någon SUP överhuvudtaget. Har du hyfsad balans går det att justera längden under färd.

Värt att tänka på är att då paddeln är av kolfiber flexar den väldigt lite. Detta är utmärkt då nästan all kraft går till att ta sig framåt. Värt att komma ihåg är att detta belastar axlarna mer så har man problem med dessa kanske de kan vara en ide att använda en paddel som är lite mer flexibel.

Pump

Pump

Pumpen som följer med är Bravo SUPer och kan enkelt sammanfattas som: Den är super! Detta är en pump som är betydligt mycket bättre än de standardpumpar som följer med de flesta SUPar även i premiumklassen. Pumpen är något större än de som brukar följa med men är ändå portabel och relativt lätt. På bilden är handtagen inte monterade, dessa kan tas av för lättare transport. Jag uppskattar att det går ungefär dubbelt så snabbt att pumpa upp brädan jämfört med en standardpump. En detalj jag gillar är att du fäster luftslangen på själva pumpen och inte på handtaget vilket gör det smidigare när du ska pumpa upp din SUP. Det går inte bara snabbare utan är betydligt lättare att pumpa när du fått upp trycket jämfört med standardpumpar. Den är helt klart en favorit hos mig!

När jag skulle pumpa upp brädan första gången fick jag hjälp av en sexåring som lyckades få upp den till ca 8 psi med endast en kortare rast, de säger en hel del!. Vill du veta mer om pumpar så tas denna upp i ett test HÄR

leash

Leash

Leash är något som borde följa med alla SUPar oavsett prisnivå. Den som följer med här har en kraftig lina som är anpassad för längden på brädan. Remmen för benet är väldigt mjuk och går att justera för både smalare och bredare ben. Den är så bekväm att ha på sig att det inte ens märks att du har den på din vad trots att jag varit ute några timmar.

SUP väska

Väska

Väskan är av kraftigare material och har både hjul och breda axelremmar. Axelremmarna är rejält breda vilket är bra då alltihopa ändå väger några kilo trots att brädan och paddeln är ovanligt lätta. Tyvärr är axelbanden så pass breda att de blir obekväma och då är jag relativt bred över axlarna. Axelrämmerna går lätt att gömma undan i en ficka på väskan och hänger inte ner om du använder hjulen istället. Hjulen rullar överraskande lätt men kan skära in när du använder väskan som ryggsäck. Väskan är rymlig och du får utan problem plats med brädan, alla tillbehör, flytväst samt ombyte med kläder, handduk och om du vill mat och vatten. Trots de kraftiga tyget återstår de att se hur länge väskan kommer att hålla då en del sömmar är riktigt dåliga.

Då väskan även är väl tilltagen i storlek ökar detta vikten. Med hänsyn till att den är gjord för att kunna bära ett relativt tungt lass så saknar jag höftbälte och gärna även ett bröstband. Med dessa hade väskan varit betydligt bekvämare. Som det är nu fungerar väskan endast att transportera alltihopa kortare sträckor. Att gå eller cykla längre sträckor var ingen trevlig upplevelse. Alls!

Tyvärr blir jag besviken på väskan då SUPen inte är särskilt portabel på grund av detta. Genom ett midjebälte och eventuellt ett bröstband hade väskan däremot kunnat vara riktigt bra! Väskan är däremot inte sämre än det man får med hos de flesta andra tillverkares bättre SUPmodeller. Väskan är identisk med deras förutom loggan Det innebär inte att det är bra jag har sett ett fåtal andra modeller och väskor som är betydligt bättre.

Reperationskit

Reperationskit

Detta är värt en egen rubrik då det innehåller lite mer än vanligt. Lim, lagningslappar och ett verktyg för att dra åt ventilen är standard och en del av reparatoiinskittet. Dessutom följer det med extra fenskruvar, packningar och en skruvmejsel för att kunna dra åt snabbfästena vid behov) vilket visar på att även här har man tänkt till lite extra och erbjudar något som är lite bättre än de flesta konkurrenter. Om du någon gång skulle behöva laga din Gladiator Elit finns det en beskrivning som förklarar hur du gör, något som inte följde med min förra SUP