Brädan/SUPen

Gladiator Elite

Brädan

Gladiator Elite finns i flera olika storlekar, här är det touringmodellen som jag har köpt. Den är 12.6 foot lång och 32″ bred. De som skiljer sig mot andra Elite brädor är just måtten, i övrig är de lika.

Denna storlek väger 9 kilo vilket är lätt med hänsyn till storleken. Den är välgjord och ger välgjort intryck. Grafiken är snygg utan att vara överdriven och är välgjord. Tyvärr har de här exemplaret en hel del limrester som inte är så särskilt snygga i aktern. Som tur är så är dessa på undersidan av brädan och syns därför inte mer än när jag viker ihop brädan. I övrigt syns inga limrester alls.

Nu till det tekniska. Elitserien har en vävd dropstitch vilket innebär att den är starkare och lättare än traditionell dropstich. Det bidrar starkt till att brädan blir väldigt styv. Maxtryck är 26 psi och rekomenderat tryck är 20 psi. Jag pumpade upp brädan till 20 psi och upplevde den som styv.

Gladiator Elite är inte översållad med olika extrafunktioner som kopphållare och en oändlig mängd fästen och fler handtag än någon överhuvudtaget kan använda. Detta är bra då de enligt mig oftast är onödigt. Det som däremot finns är lastlinor i fören där det ryms en hel del packning. På de längre brädorna finns även lastlinor bak. Det finns två bekväma handtag, ett i mitten och ett längst bak. De är bekväma och ser ut att hålla. Gladiator Elite har även en “kick-back” en liten upphöjning längst bak som gör att du känner hur långt bak du har förflyttat dig när du vill göra en skarpare sväng. Detta är något jag inte har sett hos så många andra SUPar. Detta underlättar rejält när du vill försöka dig på mer avancerade manövrar. För framtida utveckling hade de varit en fördel om det på ett smidigt sätt går att ta loss de bakre lastlinorna för att slippa gå på dem när man går bakåt på brädan men detta är mer för bekvämligheten än ett problem. Ventilen är riktigt trevlig. Locket är lätt att greppa om och skruva upp. Den runda piggen i ventilen är lätt att trycka ner även när SUPen är uppblåst. Det underlättar när det är dags att tömma ut luften.

Brädan är laminerad med två lager. Det innebär att de två lagrena är hopsmälta istället för limmade. Brädan blir då lättare och håller en högre kvalite. Dessutom har brädan ett tredje lager som ökar på styvheten. Detta lager täcker hela brädan. Ett flertal tillverkare berättar glatt att de använder sig av stringer-teknik i deras premiumSUPar vilket innebär att de endast har förstärkt SUPen med extramaterial i strängar över delar av brädan, något som givetvis inte ger samma styvhet som när hela brädan har ett extra lager som bidrar till styvheten.

Kanterna är förstärkta med ett trippellager, hur de är uppbyggt framgår tyvärr inte men verkar fungera väl och ger SUPen ett trevligt utseende.

På undersidan har SUPen en ring i fören som de flesta andra. Bak finns en US-finbox av hög kvalite. Det är lätt att fästa fenan och den sitter perekt utan att glappa. Vid andra suppar kan man behöva kämpa lite när de är nya för att få in fenan och de kan glappa en del. Det gör det inte här. Det är allt som finns på undersidan och mer behövs inte, ju mindre desto bättre här.