
Allmänt
Du är alltid ansvarig för din egen säkerhet och för de barn som du har ansvar för. Säkerhet är alltid viktigt i och vid vatten även med en Stand up Paddle Board. Den första och mest grundläggande för SUP är att alltid se över och kontrollera din utrustning, inför varje gång du ska använda den och efter varje gång du har använt den. Innan du åker iväg se till att berätta för någon vart du åker iväg någonstans och ungefär när du beräknas vara tillbaka. Om möjligt se gärna till att ta med dig sällskap så att du inte åker ensam. Ta alltid med dig en mobiltelefon då den är utmärkt för ett flertal saker, allt ifrån att be någon hämta dig från stranden när du är trött till att ringa 112 om du hamnar i nöd eller bara för att se vad klockan är. Se till att ha telefonen i ett vattentätt fodral/påse som du fäster i dig själv med ett snöre. På så sätt har du alltid telefonen nära, även om du trillar i. De flesta vattenskydd för telefoner är gjorde så att det går att använda telefonen utan att först ta ut den. Är du nära stranden och har folk runt omkring är det lättare att kunna få hjälp och då kanske inte alla säkerhetsaspekter här är relevanta men det är en bedömning bara du själv kan göra.
Väder och lokala förhållanden
Vädret och lokala förhållanden är något som är värt att lägga ner lite tid på. En SUP är relativt vindkänslig då du när du står upp är ett stort vindfång. Ha helst en vind som blåser in mot stranden. Då blir det jobbigt att ta sig ut men desto lättare att ta sig tillbaka. Tänk på att vinden kan ändra riktning när du är ute. Strömmar och forsar är lätta att åka medströms i. Behöver du ta dig tillbaka se över möjligheterna att kunna transportera dig till din startposition eller att någon hämtar upp dig där du går i land. Ta sig tillbaka i motström kan gå men de blir ett rejält träningspass och kan bli jobbigare än man räknat med. Paddlar du i forsar tillkommer en del säkerhetsaspekter som inte tas upp här.
Räddningsvästar, flytvästar och flythjälpmedel
Det spelar ingen roll hur duktig simmare du är för är olyckan framme har du minimal chans att överleva utan flytväst. Du vara skadad och du kommer garanterat att bli nedkyld då du hamnar i kallt vatten. Kallt vatten är allt under 27 grader, för att inte blir nedkyld behövs en vattentemperatur på minst 27 grader om du är fysiskt aktiv och simmar eller rör på dig. Allt annat under denna temperatur gör att du relativt snabbt blir kall och snabbt förlorar motorik och förmågan att tänka klart.
’ Flytväst bör man alltid ha. De finns ett flertal olika varianter av flytvästar och flythjälpmedel. På bilden ovan syns en flytväst (kanot/seglarväst) till vänster och en räddningsväst till höger. Räddningsvästen är mer säkrare då den vänder dig med huvudet uppåt och stöder ansiktet ovanför vattenytan ifall du är medvetslös eller av andra skäl inte kan röra dig. Räddningsvästen är ganska otymplig att ha på sig när man ska ut och paddla. Av den anledningen kan det vara smidigare att ha på sig en form av flytväst som den vänstra bilden. Det finns uppblåsbara varianter något som inte är lämpligt vid SUP-paddling då de blåser upp sig själva vid kontakt med vatten, återställa en uppblåsbar flytväst är inte de lättaste när du är ute med brädan. De finns vissa uppblåsbara västar som du måste utlösa själv, under förutsättning att du har en förmåga att kunna göra det.
De finns ytterligare en kategori flythjälpmedel. Dessa är i form av en väska som man har runt midjan. I väskan ligger någon variant av flyt eller räddningsväst. Om du skulle behöva använda den behöver du först ta på dig den, inte de lättaste när du är i vattnet med fingrar som garanterat är stela efter någon minut. Därefter ska du fylla den med luft. Det görs antingen genom att dra i en spring så att västen fylls av en kolsyrepatron eller blåsa upp den manuellt. Det innebär att du måste utföra flera krävande moment under stark stress och med nedsatt motorisk och mental förmåga på grund av kylan. Det innebär att denna typ av flythjälpmedel skapar en falsk trygghet och inte tillför så särskilt mycket säkerhetsmässigt. Har du inget annat är det bättre inget inget alls.
Utrustning
En leash som är ett band som sitter fast i dig och brädan ska alltid användas. Sätt fast den i båda ändarna innan du berger dig ut. De finns olika varianter och smidigast är de som är i en spiral då de drar ihop sig och inte är i vägen. Leashen bör synas innan användning för att se om den börjar bli sliten eller om det finns några skador. När (inte om) du trillar har du alltid kvar din bräda när dig och du kan använda brädan som flythjälpmedel. En bräda är betydligt lättare att se än ett huvud som guppar omkring ifall du behöver räddas. Öva gärna att ta dig upp på brädan från vattnet innan du paddlar iväg längre sträckor från stranden. Vid strömt vatten och forsar gäller lite annorlunda regler kring leash och hur du använder den.
Vatten är en klar fördel att ha med sig särskilt om man ska iväg en mer än en kortare tur liksom solskydd i form av kläder och någon typ av huvudbonad. På vattnet finns det ytterst lite skugga och solstrålarna reflekteras av vattenytan.
Känns råden igen? De borde de göra då det grundar sig i Bad- och båtvettsreglerna från Svenska Livräddningssällskapet och som alla borde ha lärt sig i skolan.
Ha de trevligt där ute och kom ihåg din egen säkerhet